woensdag 5 januari 2011

Voldoende slaap

Er zijn nog weinigen die niet "lijden aan een chronisch slaaptekort". We vinden het quasi normaal dat we moe zijn, dat iedereen moe is of op zijn minst een paar energie-dipjes heeft per dag.

We combineren dan ook een drukke job met een gezin, een aantal vrijetijdsbestedingen en een druk sociaal leven. Of je bent single, maar dan heb je naar alle waarschijnlijkheid meer vrijetijdsbestedingen en een drukker sociaal leven.

Een job is of gewoon druk, of veeleisend, of heeft te krappe deadlines... op één of andere manier sta je onder druk. Het maakt niet uit of je voor eigen rekening werkt of niet. Een job kan behoorlijk veel van ons vragen.

Combineer dat met een eigentijds gezin, zo eentje waar de gecombineerde week-planner op de koelkast hangt. Zodat we tenminste weten wie, waar is en wanneer. Of toch zo ongeveer.
Dan kunnen we tenminste tussen alle bedrijvigheid door iets te eten maken of de jongste vlug in bad en bed doen, de oudste nog even helpen met het huiswerk en plannen wie er morgen de kinderen kan ophalen om ze naar de muziekschool te brengen. De wasmachine nog gauw vullen en aanzetten voor we naar de avondcursus Spaans vertrekken. Onderweg nog snel tanken en wat geld uit de muur halen, want na de cursus gaan we nog iets drinken, zo ongezellig als we niet meegaan.
Wanneer we dan uiteindelijk thuis zijn, vallen we doodmoe in ons bed. En slapen in één ruk door tot het wek-signaal van onze gsm zich laat horen. Of... we kunnen niet inslapen of...worden vaak wakker, maar dan nemen we wel vlug een slaappilletje.

Als dit scenario zich zowat elke dag afspeelt, moet het ons dan verbazen dat we moe zijn, We geven onszelf net genoeg slaap om te 'functioneren' en maken onszelf wijs dat we met een paar uur slaap genoeg hebben.

Een chronisch slaaptekort, kan tot allerlei kwalen leiden. Je motoriek raakt vertraagd en verstoord,je gaat op automatische piloot en vergeet wat je precies gedaan hebt. Je krijgt concentratiestoornissen en maakt meer fouten, je bent minder flexibel in het oplossen van problemen en raakt vlug uit je humeur.
De balans in het lichaam wordt verstoord op verschillende niveaus, op het niveau van de spijsvertering, van de hormoonhuishouding en de immuniteit. Waardoor er allerlei fysieke klachten opduiken. Alleen zijn we er ons vaak niet van bewust dat we verder over de grens gaan van het gebrek aan slaap. Omdat we dat niet meer zo voelen. Het zich moe voelen verergert niet meer, maar de lichamelijke klachten nemen toe.

Je kan het eens uittesten. Ga eens een week lang, elke dag een uur vroeger slapen dan je normaal gaat slapen.
Maar, bol ook al wat vroeger uit. Maak wat tijd voor jezelf, doe iets waar je rustiger van wordt, neem een warm bad of lees nog iets en demp alvast de lichten. Zodat je biologische klok gewaarschuwd wordt dat het bijna bedtijd is.
Zorg dat je naar een frisse en koele slaapkamer kan, die bij voorkeur ook nog rommel-vrij is. En ga vooral geen verbeter-werk doen in bed of dat dringende rapport lezen, nefast voor een goede nachtrust.

Hou dit minimaal vijf dagen vol en kijk hoe je je voelt na die vijf dagen als je 's ochtends opstaat en voor de rest van de dag. Hoe zit het met je humeur? Met je activiteit...en hoe reageert je omgeving op de uitgeslapen versie van jou.

Beschouw het als een uitdaging, een experiment, desnoods om het tegendeel te bewijzen.

Ik ben benieuwd naar de resultaten! Mail me eens wat je bevindingen zijn na vijf dagen.
Ik kijk ernaar uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten