zondag 16 januari 2011

Gezonde voeding

Zelfs in de Griekse Oudheid werd er al een verband gelegd tussen onze voeding en hoe we ons voelen en ons gedragen. Herodotus beweerde toen dat vegetariërs de vleeseters overtroefden op gebied van kunst, wetenschappen en spiritualiteit.
Volgens hem waren vleeseters agressiever en minder in staat hun menselijke driften te beheersen.

Alhoewel er al heel wat onderzoek werd gedaan naar de relatie tussen voeding en gedrag, bestaat er geen ondubbelzinnig bewijs.

Alexander Schauss (Diet,Crime and Delinquency) verzamelde heel wat wetenschappelijk materiaal en naar zijn mening kon je daaruit afleiden dat zware metalen en voedingsadditieven, maar ook voedingstekorten en voedsel-allergieën kunnen bijdragen tot misdadig gedrag.

Dr. William Walsh (V.S.) is een gerenommeerd specialist in het onderzoek naar agressief gedrag en volgens hem spelen mineralen, vitaminen, aminozuren en hormonen een belangrijke rol bij agressie. Vooral het onevenwicht in de chemische-balans in het lichaam zou bepalend zijn voor ons gedrag en hoe we ons voelen.
Hij durft zelfs te beweren dat voedingstherapie als behandeling om agressief gedrag bij te sturen in 90% van de gevallen resultaat had.

De meesten onder ons accepteren wel dat onze voeding rechtstreeks in relatie staat met onze gezondheid. Neem daar dan ook nog het gekende feel-good-effect van bijvoorbeeld chocolade bij, dan kunnen we wel stellen dat wat we eten in rechtstreeks verband staat met hoe we ons voelen. Vermits gezond zijn en ons goed voelen belangrijk zijn voor ons geluksgevoel kunnen we beter eens nadenken over wat we eten en hoeveel we ervan eten, maar vooral wat we weten van wat we eten.

Zijn we als consument wel kritisch genoeg? Willen we wel weten hoeveel additieven in die pot mayonaise zit? Willen we wel weten wat er met de groenten op ons bord gebeurd is voor wij ze kochten?

Voor je straks de verpakking van de koekjes bij de koffie, de cornflakes, de zoute chips, het vruchtensap, de bouillonblokjes gaat lezen... toch even een waarschuwing. Wéét waaraan je begint, want het zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben en je kijk op voeding voorgoed veranderen.

2 opmerkingen:

  1. Pas begonnen aan Homo Energeticus van Peter Aelbrecht.
    Het gaat wel over energietekorten, maar ik heb er al veel van opgestoken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat boek betekent voor mij bijzonder veel. Het heeft me bewust gemaakt van één en ander en kwam net op het juiste moment voor mij.

    Ik heb er veel van geleerd en neem het nog vaak uit de kast.

    Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen