zondag 23 januari 2011

Geluk de oorzaak, niet het gevolg

Geluk is gedeeltelijk afhankelijk van de omstandigheden in ons leven. Gelukkig zijn is moeilijk als je gezondheid, je relaties, je werk,je inkomen niet lopen zoals je dat graag wil. Maar...het is niet omdat alles in je leven naar wens verloopt, dat je ook gelukkig bent.

Gelukkig zijn doe je nu, niet later. Geluk is een moment. Niemand verkeerd zijn hele leven in een euforische toestand van gelukkig zijn.

Het is slim om geluk niet aan voorwaarden te koppelen. Met bijvoorbeeld voor jezelf te bepalen "Als ik een miljoen win, zal ik gelukkig zijn", sluit je uit dat je gelukkig kan zijn zonder een miljoen te winnen. Wat doe je dan in tussentijd? Ongelukkig zijn? Niets is de moeite waard om je geluk uit te stellen.

Tegen de tijd dat we volwassen zijn hebben we vaak het vermogen verloren om gewoon gelukkig te zijn. Kinderen kunnen blij zijn met het moment, met wat er zich op dat ogenblik aandient. Ze focussen zich op wat er is, niet op wat er ontbreekt. Ze hebben het vermogen om (vaak onbewust) dankbaar te zijn voor datgene wat "er is" en staan niet stil bij wat "er niet is".

Dankbaar zijn om wat er wel is, is een grote stap op weg naar geluk.

Gelukkig zijn, dat is een keuze, een beslissing. Iedereen die gelukkig is heeft ooit de keuze gemaakt om gelukkig te zijn, bewust of onbewust.
Geluk ligt niet buiten onszelf, maar in onszelf. We zijn de hoofdverantwoordelijke voor ons geluk, niet onze omgeving noch onze omstandigheden.

We moeten wel weten wat er ons gelukkig maakt, een flinke portie zelfkennis en vooral zelfwaardering helpen daarbij.

1 opmerking:

  1. je hebt een prachtige manier van schrijven,

    inderdaad,je bent een wijs mens,
    fijn dat langskwam

    BeantwoordenVerwijderen