donderdag 27 januari 2011

Rommel

Het zijn maar weinig gezinnen die geen last hebben van het "we-hebben-gewoon-veel-te-veel-spullen-syndroom". Want daar gaat het om als we het over rommel hebben, over té veel spullen hebben. Rommel is  het hebben van meer spullen dan we onder controle kunnen houden of het bezitten van meer dingen dan we ruimte hebben om ze op te bergen.
Veel spullen hebben moet niet noodzakelijk tot een rommelig huis leiden, zolang er ruimte is om alles een plaatsje te geven is er geen probleem. Trouwens, niet iedereen heeft ook werkelijk last van rommel. Maar of we het nu willen of niet, rommel heeft een invloed op hoe we ons voelen, dus ook op ons geluk.

We verzamelen in de loop van de tijd allerlei soorten spullen, die we dan ook nog blijven bijhouden. Zo zijn er de dingen die we bijhouden uit pure nostalgie, dingen waarvan we dachten dat ze ooit nuttig zouden zijn, dingen die zonder twijfel een geweldig koopje waren, dingen die misschien toch een miskoop waren, dingen die we cadeau kregen, dingen die we al lang hadden willen wegdoen, .... en laten we vooral die dingen die je als ouders van je kroost krijgt niet vergeten. Gaande van schattige kleuterknutsels tot iets-wat-ze-voor-je-meebrachten-van-op-reis-zonder-ouders. Want zowat elke ouder zal beamen dat samen met kinderen een hele boel spullen komen.

Nu zijn er weinig dingen die je zo vlug een goed gevoel over jezelf kunnen geven dan opruimen. Om te beginnen neemt het niet voortdurend zien van rommel een heel stuk ergernis en frustratie weg. Minder ergernis omdat je wéér eens iets niet kan vinden en minder frustratie omdat je niet geconfronteerd wordt met werk dat je eigenlijk al lang had moeten doen. Alleen al maar het leeghalen, sorteren en herorganiseren van een bestek-lade gaat ons een goed gevoel geven. Want dat hebben we toch maar weer even mooi gedaan!

Het is een goed idee om eens kritisch rond te kijken in onze woning en ons eens af te vragen wat we absoluut zouden willen redden als we hals over kop alles zouden moeten achterlaten. De meesten van ons krijgen vanzelf een acute aanval van opruimwoede en beginnen er meteen aan.
Maar het resultaat van jaren spullen verzamelen, los je niet in één dag weer op. Er gewoon invliegen en wel zien waar we eindigen, kan ernstige gevolgen hebben.Van die gevolgen die alleen nog maar als "chaos" beschreven kunnen worden. Maar gelukkig zijn er verstandige mensen geweest die research deden over "het opruimen van rommel" en die daar dan een boek over schreven.
Diegenen die aan't opruimen willen slaan  zonder eerst een dozijn boeken te lezen , die kunnen gewoon het volgende bericht komen lezen.

1 opmerking:

  1. ik heb het geluk gehad te verhuizen :-)
    daardoor heb ik veel achter kunnen laten:-)

    BeantwoordenVerwijderen