maandag 3 januari 2011

Het recept voor geluk

Dubravka Miljkovic en Majda Rijavec, twee hoogleraren psychologie in Zagreb - Kroatië, ontwikkelden een programma "positieve psychologie" en schreven succesvolle boeken over ambities en levensvoldoening.

Zij hebben (naar eigen zeggen) de basisingrediënten en de smaakmakers voor een dagelijkse portie geluk ontdekt. De juiste verhouding van de ingrediënten hangt af van je persoonlijke smaak.

Je hebt een goede oven nodig, liefst eentje die al lang in familiebezit is, een beetje kookkunst, de juiste baktijd en voldoende tijd.

De zes basisingrediënten:
- enkele goede, betrouwbare vrienden (indien mogelijk ook één slechte, zodat je je bewust bent van het verschil)
- een stabiele liefdesrelatie (eentje tegelijk!)
- professionele uitdagingen afgestemd op je vaardigheden
- voldoende geld om je basisbehoeften te bevredigen (en af en toe ook wat niet-basisbehoeften)
- per dag minsten drie positieve dingen
- dankbaarheid omdat je dat allemaal hebt

Vijf optionele ingrediënten:
- één of meer kinderen (met nog wat extra dankbaarheid)
- Eén god en vele heiligen
- enkele jaren extra onderwijs
- in goede lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn (meestal toch)
- enkele teleurstellingen

Meng alles met rauwe betekenis, dien op met meer positieve dan negatieve emoties.
Maak je zorgen, maar wees gelukkig(er) en houd nooit op met nieuwsgierig te zijn, nieuwe dingen te leren en als persoon te groeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten