zondag 29 december 2013

Verandering

We zien het voortdurend gebeuren in onze omgeving en in ons eigen leven .
En toch zijn we telkens weer verbaasd dat er gebeurtenissen zijn die ons van streek maken of die ons leven beïnvloeden. Alles verandert voortdurend en toch lijkt ons dat keer op keer te verbazen. 

Niets blijft zoals het is, of we dat nu leuk vinden of niet. En vaak vinden we verandering maar niks en hebben we van nature de neiging om ons tegen verandering te verzetten. Alleen zijn er ontzettend veel dingen waar we helaas geen invloed op hebben: het weer, het humeur van onze partner, de reorganistie op het werk,...

Waar we wel controle over hebben, is de manier hoe we over die veranderingen denken en er op reageren. Want uiteindelijk zijn het niet de gebeurtenissen op zich die ons ongelukkig maken maar wel hoe wij er mee omgaan. Niet het grijze regenweer maakt ons ongelukkig, maar wel hoe wij erover denken. Niet het humeur van onze partner maakt ons ongelukkig maar wel hoe wij ermee omgaan.

We kunnen ons maar beter concentreren op die dingen waar we wél invloed op hebben. Zoals onze gedachten en hoe we omgaan met de dingen die ongevraagd in ons leven verschijnen. 

Als iets ons van streek maakt is er slechts één vraag die we ons kunnen stellen: "Kunnen we iets veranderen aan datgene wat ons van streek maakt?" 
Zo ja, dan kunnen we doen wat nodig is. Tenminste...als het de moeite waard is. 
Zo nee, dan kunnen we ons alleen maar bij de situatie neerleggen en loslaten. 

Dus! Kunnen we aan het grijze regenweer iets veranderen? Nee! Maar in plaats van erover lopen mopperen en er ons ongelukkig door te voelen, kunnen we anders reageren. We kunnen een regenjas aantrekken en met een paar vrolijke regenlaarzen door de plassen lopen. En er nog van genieten ook!
Kunnen we aan het humeur van onze partner iets veranderen? Nee! Maar in plaats van ons persoonlijk geraakt te voelen, kunnen we rustig blijven en medelijden hebben met die arme stakker met zijn rothumeur.