zondag 4 maart 2012

Gelukkig hebben we gevoel voor humor

Een gezonde dosis humor helpt bij het bestrijden van sombere gedachten en gevoelens. Humor zorgt ervoor dat tegenslagen een stuk minder hard aankomen en dat de goed-gevoel-thermometer die onder nul dreigt te gaan, meteen een paar graden stijgen.

Ondanks dat een volwassen mens op z'n minst 20 keer per dag lacht en 'gevoel voor humor' een erg gewaardeerde karaktertrek is, werd er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar humor. Er is al enige tijd bewezen dat lachen de productie van endorfines (het goed-gevoel-hormoon) stimuleert, maar daar bleef het dan ook bij.
Over de mogelijke effecten van humor op langere termijn was er tot voor kort geen onderzoek gebeurd.

Willibald Buch, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Zurich, bracht daar verandering in. Hij doet al meer dan 30jaar onderzoek naar de lange-termijn effecten van humor. Zo onderzocht hij onder meer het effect ervan op het geluksgevoel. Uit zijn onderzoek blijkt dat een goed ontwikkeld gevoel voor humor bijdraagt aan een groot tevredenheidsgevoel. En tevreden mensen...zijn gelukkige mensen.

Uit het onderzoek van W. Buch bleek trouwens ook dat 99% van de ondervraagden van zichzelf vond een meer dan gemiddeld gevoel voor humor te hebben. Daar stelt een mens zich toch wel vragen bij...
Misschien verwarren we humor wel vaker met sarcasme en ironie, alhoewel die duidelijk niet dezelfde oorsprong, noch hetzelfde doel hebben als humor. Sarcasme en zijn broertje ironie, ontstaan uit de angst om uitgelachen te worden, ze zijn aanvallend en kleinerend en hebben allerminst de bedoeling een ander zich beter te laten voelen. Terwijl humor ontstaat uit een positief gevoel en een positieve reactie wil uitlokken bij anderen.

Of je jezelf nu tot die 99% die zichzelf een meer dan gemiddelde geven op 'gevoel voor humor' of niet, je kan in elk geval deze test doen. Zolang je er de humor maar van inziet!

donderdag 1 maart 2012

......dontworrybehappy.......


Als je relativeringsvermogen dreigt onder te stoffen,
 dan werkt dit filmpje als een afstoffer.