vrijdag 24 februari 2012

Niet beslissen is ook een beslissing

Soms gebeurt het, dat een mens moeilijk kan beslissen. Ondanks dat het leven een aaneenschakeling is van kleine en grotere beslissingen, kunnen bepaalde keuzes heel lastig te maken zijn.
Voor de ene lijkt een bepaalde keuze niet eens op kiezen. Omdat het vanzelfsprekend is om voor die bepaalde keuze te gaan.

Alle mogelijke redenen die een mens ervan weerhouden te beslissen, zijn te herleiden tot één enkele reden. Er is namelijk maar één motivator als het gaat over "geen keuzes kunnen maken". En dat is "angst" .De angst om afgewezen te worden, om te mislukken, om teleur te stellen... of om achteraf vast te stellen dat je de verkeerde beslissing hebt genomen. In het overgrote deel van de gevallen is angst echter een slechte adviseur. Angst werkt verlammend of laat vluchten. Of anders gezegd, angst zorgt ervoor dat je geen keuze maakt.

Voor we een beslissing nemen willen we er graag zeker van zijn dat we de juiste beslissing nemen. Maar er is alleen de zekerheid dat als je niet zelf beslist er of iemand anders voor je beslist of de tijd voor je beslist.

De spijt om een foute beslissing kan nooit zo zwaar wegen als de spijt om een beslissing die je niet genomen hebt. Zelfs al blijkt het achteraf een foute beslissing te zijn, dan was het op zijn minst jouw foute beslissing.