dinsdag 1 maart 2011

We hebben ons een vreemdsoortige manier van denken eigen gemaakt, als het over ons lichaam gaat. We begrijpen perfect dat een wasmachine niet werkt als de stekker niet in het stopcontact zit. Niemand die zich afvraagt waarom de gaskachel niet werkt als de gaskraan dicht staat en geen mens verwacht dat de auto het doet zonder brandstof.

Maar van ons lichaam verwachten we dat het optimaal werkt en ons voldoende energie geeft, terwijl we niet eens nakijken of de brandstoftoevoer ok is, of we wel de juiste brandstof gebruiken en of er brandstof genoeg is om ons lichaam de hele dag aan de gang te houden.

We weten allemaal wel wat  gezond is en wat niet. Het gaat ook niet om die ene kop koffie die we drinken, of om die ene keer dat we fastfood eten. Eigenlijk is het meer een zaak van langdurige verwaarlozing. Niet omdat we dat willen, maar omdat we niet beter weten en omdat er cultureel nu eenmaal een aantal gewoontes ingebakken zitten. We stellen ons over het algemeen weinig vragen als het over onze voeding gaat.

Verder zijn er nog de fabeltjes die vanuit economisch standpunt in stand gehouden worden met promotiecampagnes én de jammerlijke realiteit dat de voedingswaarde van onze voeding elk jaar vermindert.
Vandaag de dag is het erg moeilijk geworden om elke dag alle voedingsstoffen op te nemen die we nodig hebben. Toch verwachten we van ons lichaam dat het perfect werkt en ons de hele dag door genoeg energie geeft, om ons leven te leiden zoals wij het willen.