woensdag 23 februari 2011

Energiebeheer

Iedereen krijgt elke dag een beperkte hoeveelheid energie. Waar die energie voor gebruikt wordt, dat hangt voor een groot stuk van onszelf af.

We maken doorheen de hele dag keuzes die ons energie kosten, in mindere of meerdere mate. Als we ons meer bewust worden van onze energie en hoeveel energie bepaalde dingen of mensen ons kosten, dan gaan we zuiniger met onze dagelijkse dosis energie omspringen.

Om aan persoonlijk energiebeheer te doen is het nodig om prioriteiten te stellen. Afrekenen met die vervelende todo's die in ons hoofd blijven hangen, dat schept rust en ruimte. Voor todo-lijstjes zijn er maar twee mogelijkheden, of we doen wat moet gebeuren en wel zo vlug mogelijk, of we schrappen "wegens niet belangrijk genoeg".

Efficiënt persoonlijk energiebeheer kan alleen als we af en toe wat afstand nemen om de situatie te overschouwen. We hebben het nodig om wat tijd voor onszelf te nemen en de relatie met onszelf te onderhouden. Zo komen we er ook gemakkelijker achter waar onze energie verloren gaat, zodat we er ook iets aan kunnen doen.

Niets wat zo een goede invloed heeft op ons energieniveau dan plannen en doelen stellen en de focus er ook op houden. Een lange-termijn-doel laat vanzelf alle banaliteiten in het niets verdwijnen. Trouwens, weinig dingen die ons zoveel energie geven als een nieuw project of doel waar we volledig kunnen achter staan. Enthousiasme is het sleutelwoord!

Maar hoe je het ook draait of keert, als het over onze persoonlijke energie gaat, dan kunnen we niet om ons lichaam heen. Het is dan ook belangrijk dat we voor ons lichaam  zorgen en het  geven wat het nodig heeft. Een lichaam dat niet optimaal functioneert, kan nooit voor voldoende energie zorgen.
Het gaat hier niet over grote dingen die misbruik maken van ons lichaam of dingen die we wél doen. Meestal gaat het om kleine dingen die we heel lange tijd niét doen.

In het volgende berichtje meer hierover.

donderdag 17 februari 2011

Pluk je geluk


De Christelijke Mutualiteit is onlangs met een nieuw project gestart. Onder het motto "Wie goed in zijn vel zit, is gezonder", werd er een Pluk-je-geluk-website uitgewerkt. Je kan er o.a. een gelukstest afleggen, een geluksplan bestellen of  kiezen voor een persoonlijkere aanpak met  gelukscoach. Voor CM-leden is alles gratis, maar je kan je ook registreren als niet-CM-lid.

Er is niet echt groot nieuws over geluk te lezen en dé ultieme tip om instant gelukkig te zijn, die ga je er ook niet vinden. Maar het is een leuke, overzichtelijke site met bruikbare tips en doe-dingen. Voor diegenen die er al van overtuigd zijn, dat je geluk voor een groot stuk maakbaar is en voor diegenen die het wel eens willen uitproberen.

zaterdag 12 februari 2011

geluk in een eierdop

Geluk is niet ingewikkeld vindt Jelle Hermus uit Rotterdam. Hij is naar eigen zeggen, al van jongs af aan bezig met geluk. Dat van hemzelf en dat van anderen.

Hij bestudeerde alles wat hij maar kon vinden in verband met geluk en kwam erachter dat hoe meer je de "wetenschap" achter geluk bestudeert, hoe eenvoudiger het lijkt te worden. Hij zou wel eens gelijk kunnen hebben...

Jelle Hermus vatte alles mooi samen in  een boekje :"Geluk in een eierdop". Dat je gratis kan downloaden op de site van "soChicken". Zowel het e-book als de site zijn licht verteerbaar en staan vol tips , die eenvoudig en praktisch toepasbaar zijn in het dagelijkse leven.


woensdag 9 februari 2011


Je hebt zo van die deuntjes die in je hoofd blijven hangen 

en die je blij maken...

die je maar niet beu gehoord wordt...

al heb je ze al duizend keer en meer gehoord



dinsdag 8 februari 2011

Waarom gelukkige mensen gelukkig zijn

Een zekere prof. Fordyce onderzocht een grote groep gelukkige mensen en stelde vast dat gelukkige mensen dezelfde kenmerkende eigenschappen hebben.

Die eigenschappen blijken dan ook nog van die aard te zijn, dat je ze persoonlijk kan ontwikkelen. Professor Fordyce's theorie is, dat als je meer op gelukkige mensen gaat lijken door hun eigenschappen te ontwikkelen, je zelf ook gelukkiger wordt.

gelukkige mensen zouden...

- actief zijn en veel uit het leven halen omdat ze er veel insteken.
- zeer sociaal zijn
- het werk dat ze doen belangrijker vinden dan het inkomen dat ze ermee verdienen
- georganiseerd zijn en een planning hebben
- niet piekeren
- zichzelf realistische doelen stellen
- positief denken en optimistisch ingesteld zijn
- in het hier en nu leven
- zichzelf aanvaarden en een flinke dosis zelfkennis bezitten
- erg vriendelijk zijn en veel lachen
- zichzelf zijn én zeggen wat ze denken en voelen
- hun gevoelens niet opkroppen
- hechte relaties met partner, familie en vrienden hebben
- hun geluk ook werkelijk waarderen

Heb je deze persoonlijke eigenschappen, dan ben je een gelukkig mens. Ontwikkel ze bij jezelf en je wordt een gelukkiger mens, zo vindt Gelukoloog Fordyce.

Lijkt op het eerste zicht niet onoverkomelijk ... trouwens, wat heeft en mens te verliezen als het aankomt op gelukkig zijn?

zaterdag 5 februari 2011

Geld

Uit onderzoek blijkt telkens opnieuw dat geld niet gelukkig maakt, zeker niet op langere termijn. Van zodra we voldoende geld hebben om te voorzien in onze basisbehoeften, levert meer geld niet meer geluk op.

Gelukkig zijn zit immers al in ons en wacht alleen op een wake-up-call.
Geld kan wel gelukkig maken, voor heel even dan toch. Het kan er voor zorgen dat je iets kan kopen dat je gelukkig maakt. In de reclame en marketingwereld wordt er trouwens gretig gebruikt gemaakt van dit gegeven. Alleen is dat gekochte geluk slechts van korte duur en moet je telkens op zoek naar iets nieuws dat je kan kopen om dat gevoel opnieuw te krijgen.

Je wordt geen gelukkig mens door veel geld te winnen of te krijgen. Mensen die een groot lot wonnen met de loterij, bleken na één jaar niet gelukkiger te zijn dan voordien. Sommige winnaars beweerden zelfs minder gelukkig te zijn dan voor ze wonnen.

Geld helpt natuurlijk je dromen waar te maken, geld helpt om je te laten ontspannen als je last hebt van stress of helpt doordat je dingen kan kopen die je zelfvertrouwen vergroten. Je kan met geld ruimte en rust scheppen in je leven.
Zolang geld zelf niet het doel is, maar een middel om je doel te bereiken maakt geld dus eigenlijk wel gelukkig?